Vídeňská kvásková veka
Ingredience
200 g pšeničného kvásku, 0,5 lžičky cukru, 7 g soli, 60 g změklého másla, 200 g mléka, 400 g polohrubé mouky, 3 lžičky lněného semínka na ozdobu
Postup
Ze všech přísad v uvedeném pořadí vypracujeme vláčné těsto a dobře ho prohněteme.
Necháme nakynout na dvojnásobek (2-3 hodiny).
Po vykynutí znovu propracujeme a zformujeme veku. Položíme ji na plech s papírem na pečení a necháme znovu nakynout (opět 2-3 hodiny).
Pokud ji chceme zdobit semínky, před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme.
Veku na povrchu nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme 20-30 minut do zezlátnutí povrchu.
Potřebujeme-li veky dvě, připravíme těsto z dvojnásobné dávky a obě veky upečeme současně na jednom plechu (viz foto).
Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.
Přidáno: 25.12.2015