Zrníčková šumava
Ingredience
30 g žitného kvásku, 120 g vody, 150 g žitné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 360 g vody, 1 lžíce oleje, 3 lžičky soli, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce lněného semínka, 1 lžíce slunečnicového semínka, 1 lžíce dýňového semínka, 100 g žitné celozrnné mouky jemné, 400 g pšeničné chlebové mouky
Postup
Kvásek, vodu a mouku důkladně promícháme. Zakryté necháme 10-12 hodin (nechávám přes noc) pracovat.
Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme těsto. Poprášíme lžící mouky, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 2-3 hodiny kynout.
Nakynuté těsto lehce propracujeme, zformujeme bochník a necháme ho kynout v pomoučené ošatce (nebo míse vyložené pomoučenou utěrkou) 1-2 hodiny.
Nakynutý chleba opatrně vykulíme na plech s papírem na pečení a vsadíme do trouby vyhřáté na 250°C. Teplotu hned zmírníme na 230°C, po dvaceti minutách na 200°C a dopečeme ještě asi 30 minut
Při pečení je dobré mít v troubě kastrůlek s vodou.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 9.8.2015