Zrníčková šumava

Ingredience

30 g žitného kvásku, 120 g vody, 150 g žitné chlebové mouky

po 10-12 hodinách: 360 g vody, 1 lžíce oleje, 3 lžičky soli, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce lněného semínka, 1 lžíce slunečnicového semínka, 1 lžíce dýňového semínka, 100 g žitné celozrnné mouky jemné, 400 g pšeničné chlebové mouky

Postup

Kvásek, vodu a mouku důkladně promícháme. Zakryté necháme 10-12 hodin (nechávám přes noc) pracovat.

Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme těsto. Poprášíme lžící mouky, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 2-3 hodiny kynout.

Nakynuté těsto lehce propracujeme, zformujeme bochník a necháme ho kynout v pomoučené ošatce (nebo míse vyložené pomoučenou utěrkou) 1-2 hodiny.

Nakynutý chleba opatrně vykulíme na plech s papírem na pečení a vsadíme do trouby vyhřáté na 250°C. Teplotu hned zmírníme na 230°C, po dvaceti minutách na 200°C a dopečeme ještě asi 30 minut

Při pečení je dobré mít v troubě kastrůlek s vodou.

Zrníčková šumava
Zrníčková šumava
Zrníčková šumava
Zrníčková šumava
Zrníčková šumava
Zrníčková šumava
Zrníčková šumava

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 9.8.2015