Lúčenecký bílý chléb

Ingredience

Na pařené předtěsto:200 g pšeničné mouky hrubé, 300 ml vroucí vody
Na kynuté těsto:150 ml vody, 300 g pšeničné mouky hladké, drcený kmín nebo fenykl, 2 lžičky soli, 20 g čerstvých kvasnic, 1/2 lžičky tekutého medu

Postup

Na dno formy s nasazenými míchadly nasypeme hrubou mouku. pomalu zaléváme vařící vodou a zlehka promícháváme tak, aby se voda dostala co nejvíce k mouce. Vzniklou houbovitou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. Prochladlé pařené těsto přelijeme asi 150 ml studené vody, zasypeme hladkou moukou a kořením. Do jednoho rohu formy dáme sůl. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice a zakápneme medem.
Program: klasik-malý-kůrka světlá nebo střední

Lúčenecký bílý chléb

Možno obohatit praženými slunečnicovými semínky nebo loupanými mandlemi.
Místo medu můžeme dát 1 lžičku přírodního cukru.
Kořenit můžeme i česnekem,bazalkou nebo koriandrem.

Přidáno: 26.12.2006