Čokodort

Ingredience

těsto: 375 g hladké mouky, 375 g moučkového cukru, 75 g změklého másla, 3 vejce, 45 g kakaového prášku, 275 ml mléka, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva
krém: 10 lžic mléka, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kakaového prášku, 2 celá vejce, 250 g másla
na dokončení: rum, meruňková marmeláda,, asi 50 g másla, čokoládová poleva, šlehačka

Postup

Všechny suroviny na těsto dáme do jedné mísy a elektrickým šlehačem ušleháme dohladka. Nalijeme do formy s vymazaným dnem a upečeme (200°C, cca 60 minut). Necháme do druhého dne vychladnout a odpočinout. Krém: všechno kromě másla dáme do menšího hrnce, ruční metličkou rozšleháme na hladkou hmotu, hrnec vložíme do většího hrnce s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak do ní po částech zašleháme máslo. Z upečeného korpusu seřízneme vyboulenou horní část a rozdrobíme do mísy. Pokropíme rumem, přidáme asi tři lžíce marmelády, kousek změklého másla a vypracujeme tvárnou hmotu. Zbytek korpusu vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému. Na ten rovnoměrně rozložíme hmotu z drobků a potřeme krémem. Zakryjeme druhou částí korpusu, lehce přitlačíme a celé ze všech stran pomažeme zbytkem krému. Dáme do ledničky ztuhnout. Zatím ve vodní lázni rozpustíme polevu (použila jsem 300 g čokolády na vaření + 150 g omegy). Ztuhlý dort polevou celý polijeme a necháme ztuhnout (při pokojové teplotě, jinak může v polevě vystoupit tuk a nadělat v ní nehezké fleky). Až poleva ztuhne, dozdobíme dort šlehačkou, případně dalšími ozdobami.

Čokodort
Čokodort
Čokodort
Čokodort
Čokodort
Čokodort

zdroj: www.peceni.info (mírně upraveno)

Přidáno: 7.2.2009