Čokodort s lanýži

Ingredience

těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 220 g hladké mouky, 20 g kakaa, 6 lžic oleje

náplň: 2 kelímky (á 200 g) smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 200 g jogurtového zeesanu + 200 g vody, 2 vrchovaté lžíce kakaa

poleva: 1 kelímek smetany ke šlehání (200 g), 150 g hořké čokolády

dále: rum, meruňková marmeláda, čokoládové lanýže, 1 kelímek pařížské šlehačky (200 g)

Postup

Korpus upečeme ve formě o průměru 24 cm a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Smetanu s vanilkovým cukrem a kakaem ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme s vodou, a po částech vmícháme kakaovou smetanu. Společně vyšleháme dotuha.

Korpus dvakrát prokrojíme. Jednotlivé části pokropíme rumem, potřeme marmeládou a naplníme náplní. Trochu náplně si necháme a tou potřeme celý dort zvenku. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout.

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme rozlámanou čokoládu. Mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva. Až není horká, nalijeme ji na povrch vychlazeného dortu a postupným nakláněním ji necháme roztéct po celém povrchu i bocích. Pracujeme nad velkým táckem, část polevy steče mimo dort.

Až poleva na dortu ztuhne, ušleháme pařížskou šlehačku a nastříkáme ozdobně na dort. Dozdobíme lanýži, případně jiným čokoládovým zdobením.

Přidáno: 22.10.2016