Čokoládový dort s marcipánem

Ingredience

těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 3 lžíce kakaa, necelých 200 g hladké mouky, 5 lžic oleje

krém: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 ml mléka, 30 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády

dále: rum, marcipán ze salka, čokoládová poleva

Postup

Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou (mouka s kakaem musí mít dohromady 200 g) a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Necháme vychladnout. Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme silnou vrstvu čokoládového krému a přiklopíme horním plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Čokoládovou polevu rozpustíme a potřeme jí boční stěny. Opět dáme ztuhnout do ledničky. Z marcipánu vykrojíme požadovaný tvar ( je dobré udělat si papírovou šablonu), kterým překryjeme povrch dortu. Dozdobíme marcipánovými kytičkami nebo jinými ozdobami.

Čokoládový dort s marcipánem
Čokoládový dort s marcipánem

Přidáno: 15.9.2007