Čokoládový dort s mascarpone
Ingredience
korpus: 9 vajec, špetka soli, 200 g hořké čokolády, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 150 g cukru krupice, 180 g hladké mouky, 15 g kakaa
náplň: 500 g mascarpone, 500 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 3-4 lžíce moučkového cukru, hrst borůvek (nebo jiného ovoce)
poleva: 300 g smetany ke šlehání, 300 g hořké čokolády
Postup
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a za občasného promíchání necháme vychladnout (jen tak, aby zůstala tekutá).
Změklé máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny, až zbělá a nabude na objemu. Potom po jednom vešleháme žloutky (pokojové teploty, ne z ledničky).
K ušlehanému krému přilejeme rozpuštěnou vlažnou čokoládu a důkladně promícháme.
Bílky se špetkou soli ušleháme do pěny. Až zbělá, přidáme cukr krupici a ušleháme pevný lesklý sníh. Ten opatrně vmícháme k čokoládové hmotě.
Přes sítko přisypeme mouku s kakaem a zlehka vařečkou všechno důkladně promícháme.
Těsto nalejeme a urovnáme do formy (26 cm), ve které jsme vyložili dno papírem na pečení.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně hodinu (zkusíme špejlí).
Upečený korpus necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Studený korpus vodorovně rozkrojíme na tři části.
V jedné misce ušleháme mascarpone s trochou moučkového cukru na hladký krém.
V jiné misce ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem dotuha.
Pak mascarpone se šlehačkou důkladně promícháme, podle chuti můžeme přisladit.
Na jednu část korpusu rozetřeme čtvrtinu krému, posypeme borůvkami a přikryjeme druhou čtvrtinou krému. Zakryjeme druhou částí korpusu a postup zopakujeme.
Dort uložíme do ledničky, můžeme ho zatížit prkénkem.
V rendlíku přivedeme k varu smetanu. Odstavíme a rozlámeme do ní čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se důkladně se smetanou. Vznikne jemná lesklá poleva. Za častého promíchání ji necháme vychladnout.
Až je vlažná a začíná houstnout, dort položíme na mřížku a pomalým naléváním polevy na jeho povrch ho celý polevou "obalíme".
Až poleva na dortu trochu zatuhne, uložíme do ho ledničky.
Povrch můžeme libovolně dozdobit ovocem, šlehačkou, ...
Přidáno: 28.1.2018