Dort pralinka

Ingredience

korpus: 4 vejce, 1 lžíce studené vody, špetka soli, 1 kelímek zakysané smetany (180 g), 1 kelímek (od zakysané smetany) krystalového cukru (nemusí být úplně plný), 1 kelímek hladké mouky (až po vrch, co se vejde), 1 kelímek kakaa (cca 1-2 cm pod okraj), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 kelímek oleje (cca 1-2 cm pod okraj)

krém: 300 g hořké čokolády, 350 g smetany ke šlehání, 100 g másla

poleva: 200 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády

dále: hrst dětských piškotů, višňová marmeláda, rum, bílá čokoláda na ozdobu (nemusí být), tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Na tento dort potřebujeme profesionální sadu na plněné dorty. Kulatou, formovací a nízkou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. (viz foto u tohoto receptu).

Z bílků, špetky soli a vody ušleháme pevný sníh.

V jiné míse ušleháme žloutky s oběma cukry do pěny.

Ke žloutkové pěně přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Pak vmícháme postupně mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a olej.

Nakonec zlehka vařečkou vmícháme po částech sníh z bílků.

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy a upečeme při 180°C asi 40 minut. Necháme vychladnout.

V rendlíku zahřejeme smetanu, máslo a rozlámanou čokoládu. Mícháme a zahříváme, dokud se všechno nerozpustí a nevznikne hladký krém.

Odstavíme ho z plotny a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Pak ho ještě na chvíli dáme do ledničky, aby zhoustnul.

Upečenou polokouli necháme ve formě, vnitřek pokapeme rumem a potřeme marmeládou. Vložíme do ní pár lžic krému, lžící urovnáme a naskládáme na něj piškoty. Přikryjeme je vrstvou krému a naskládáme další piškoty. Na ně urovnáme zbytek krému a všechno přikryjeme upečenou základnou. Dort zatížíme a dáme aspoň na dvě hodiny (klidně přes noc) vychladit a ztuhnout do ledničky.

Smetanu na polevu přivedeme k varu. Nasypeme do ní rozlámanou čokoládu, odstavíme z plotny a mícháme do úplného rozpuštění čokolády.

Za občasného promíchání necháme polevu částečně zchladnout a zhoustnout. Až má vhodnou hustotu, polejeme jí dort vyklopený z formy.

Po zatuhnutí polevy můžeme povrch dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou.

Přidáno: 12.1.2019