Sachrův dort

Ingredience

těsto: 210 g změklého másla, 165 g moučkového cukru, 9 vajec, 195 g hořké čokolády (60-75 %), 210 g hladké mouky, 165 g krystalového cukru, 1 vanilkový lusk, 400 g meruňkové marmelády

poleva: 200 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády

Postup

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni.

Dno formy (26 cm) vyložíme papírem na pečení.

Změklé máslo s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku ušleháme do nadýchané pěny.

Po jednom postupně vešleháme žloutky.

Nakonec vešleháme vlažnou čokoládu a mouku.

Z bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh. Nejdříve do těsta vmícháme jednu polovinu sněhu, pak druhou.

Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170°C asi hodinu (zkoušíme špejlí).

Po upečení necháme korpus asi 15 minut ve formě. Pak opatrně objedeme okraj u formy nožem a odstraníme boční stěnu. Korpus překlopíme vzhůru nohama, sundáme dno formy, odlepíme papír a dort necháme vychladnout.

Vychladlý dort jednou vodorovně prokrojíme a promažeme rozehřátou marmeládou. Pak ho potřeme marmeládou i celý zvenku a necháme asi hodinu v ledničce (marmeláda ztuhne a bude se na ni lépe nanášet poleva).

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme do ní rozlámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda zcela rozpustí a vznikne hustá hladká poleva. Za častého míchání ji necháme částečně vychladnout. Nalijeme ji na dort a postupným nakláněním necháme roztéct po celém povrchu.

Dáme ztuhnout do ledničky.

Podáváme s kopečkem šlehačky.

podle pořadu Kluci v akci (mírně upraveno)

Přidáno: 19.2.2017