Tříčokoládový dort
Ingredience
korpus: 5 vajec, 160 g cukru krupice, 120 g oleje, 120 g čokolády na vaření, 160 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 30 g kakaového prášku
krém: 200 g cukru krupice, 500 ml smetany ke šlehání, 450 g čokolády na vaření, 250 g másla, 50 g kakaového prášku, 100 g jemně nastrouhaného marcipánu, 50 ml vaječného likéru
na ozdobu: bílá čokoláda
Postup
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s olejem.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Pak do ní zašleháme čokoládu s olejem. Do čokoládové pěny vmícháme střídavě sníh ušlehaný z bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (175°C, cca 45 minut). Necháme vychladnout.
Krém: Cukr nasypeme do většího hrnce se silným dnem, postavíme na zapnutou plotýnku a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile je tekutý a začne hnědnout, odstavíme a přilijeme horkou smetanu (pozor - vyvalí se oblak horké páry). Vrátíme na plotýnku a na mírném ohni za stálého míchání necháme cukr ve smetaně úplně rozpustit.
Pak přidáme do hrnce rozlámanou čokoládu, máslo, prosáté kakao, marcipán a mícháme na plotýnce, dokud se všechno nerozpustí. Odstavíme, vmícháme likér a necháme vychladnout. Po vychladnutí má hmota konzistenci hladkého krému.
Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme a promažeme krémem. Část krému si necháme a tím pomažeme celý dort zvenku. Krém se dobře roztírá nožem namáčeným do horké vody.
Nakonec dort ozdobíme spirálkami z bílé čokolády.
podle časopisu Knihovnička Recepty
Přidáno: 13.11.2011