Celozrnné hvězdičky s ořechy a brusinkami

Ingredience

těsto: 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 300 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g másla

poleva: 125 g smetany ke šlehání, 50 g másla, 100 g třtinového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce medu, 100 g vlašských ořechů posekaných na malé kousky, 50 g pokrájených brusinek

Postup

Celá vejce s oběma cukry šleháme, až vznikne hustá pěna. Do ní vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vzniklé těsto vyklopíme na pomoučený vál, přidáme na kousky nakrájené máslo, zapracujeme ho do těsta a rukama vypracujeme měkké hladké těsto. Je-li potřeba, můžeme přidat trochu mouky (záleží na velikosti vajec).

Těsto zabalíme a uložíme do chladu.

Do kastrolku nalejeme smetanu, přidáme k ní máslo, med, cukr a za stálého míchání směs zahříváme.

Až se máslo i cukr rozpustí, přisypeme ořechy s brusinkami. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme do mírného zhoustnutí. Necháme částečně vychladnout, čím je směs chladnější, tím více houstne.

Těsto po částech rozválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme hvězdičky, které skládáme na plech s papírem na pečení.

Nakonec na každou hvězdičku na plechu malou lžičkou položíme hromádku ořechovo-brusinkové směsi.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 9-10 minut (než začnou růžovět špičky hvězdiček).

Přidáno: 1.12.2019