Datlové cukroví
Ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, 300 g rostlinného tuku s máslovou příchutí (dala jsem napůl heru a máslo), 2,5 lžíce oleje, 30 ml růžové vody (nahradila jsem citronovou šťávou)
náplň: 500 g vypeckovaných datlí, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého anýzu, 0,5 lžičky mletého hřebíčku, 65 g másla
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto a necháme hodinu odpočinout v ledničce.
Datle umeleme na masovém mlýnku na hladkou pastu. Vmícháme koření a rozpuštěné máslo.
Z datlové pasty tvoříme malé válečky (o hmotnosti cca 7 g), z těsta vytvarujem kuličky (o hmotnosti cca 10 g).
Kuličku těsta v dlani pomocí druhé ruky zploštíme a do vzniklé placičky zabalíme datlový váleček. Ozdobíme kleštičkami.
Hotové kousky skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 20 minut.
Cukroví je velmi křehké a po upečení měkké, proto je lépe nesahat na ně dokud zcela nevychladne. Před podáváním pocukrujeme.
zdroj: www.toprecepty.cz (aisha)
Přidáno: 6.12.2013