Linecké s karamelovo-oříškovou náplní
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, případně 2 lžíce kakaa
náplň: 1 plechovka salka, 3 lžíce rumu, 6-7 vrchovatých lžic mletých vlašských ořechů
na dokončení: čokoládová poleva, kousek kandované dýně nebo jakákoliv jiná ozdoba
Postup
MInimálně den předem (klidně i několik dní) povaříme plechovku se salkem 1,5 hodiny zcela ponořenou ve vodě a pak necháme vychladnout.
Připravíme klasické linecké těsto. Chceme-li ho mít hnědé, odebereme 2 lžíce mouky a nahradíme je kakaem. Zabalené těsto necháme odpočinout v lednici.
Náplň připravíme důkladným promícháním vychladlého zkaramelizovaného salka s rumem a ořechy. Je-li příliš řídká, přidáme více ořechů.
Odpočinuté těsto rozválíme natenko a vykrájíme malá kolečka.
Pečeme je na plechu s papírem na pečení (180°C, 8-10 minut).
Upečená vychladlá kolečka slepujeme po dvou karamelovou náplní, z jedné strany máčíme v rozpuštěné polevě a ozdobíme.
Přidáno: 9.12.2020