Linecké vanilkové dortíčky
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla (hery, smetolu), 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru
krém: 200 ml mléka, 0,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 2 sáčky vanilkového cukru, cukr moučka na doslazení podle potřeby, 100 g másla
Postup
Na vál prosijeme mouku s cukrem. Vyhloubíme důlek, do kterého vložíme žloutky. Přidáme na kousky pokrájený tuk (ne změklý) a zpracujeme hladké těsto (pokud možno rychle, zbytečně ho rukama nezahříváme).
Těsto zabalíme a necháme do druhého dne v ledničce.
Odpočaté těsto rozválíme natenko a vykrajujeme kolečka. Do poloviny vypíchneme otvor. Pečeme při 170-180°C asi 5-6 minut, musí zůstat světlé.
Cukrářským pytlíkem se špičkou s malým otvorem na každé plné kolečko nastříkáme krém a přikryjeme kolečkem s dírkou.
Krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.
K vlažnému pudinku přidáme vanilkový cukr, změklé máslo a společně vyšleháme na hladký krém. Podle chuti můžeme dosladit moučkovým cukrem.
Hotové dortíčky můžeme pocukrovat (není nutné, jsou dost sladké i bez cukrování, které je spíše pro lepší vzhled).
Přidáno: 21.12.2015