Mandlové slzičky

Ingredience

těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 40 g jemně mletých mandlí, 1/2 lžičky mleté skořice, 170 g másla, 1 žloutek

krém: 3 vejce uvařená natvrdo, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g jemně mletých mandlí, 50 g rybízového džemu (použila jsem pomerančovou marmeládu)

na ozdobu: čokoládová poleva, půlky mandlí

Postup

Na vál prosejeme mouku s moučkovým cukrem a kakaem. Přidáme skořici, mandle, na kousky pokrájené máslo a žloutek. Vypracujeme hladké těsto a zabalené je necháme aspoň hodinu (klidně do druhého dne) odpočinout v chladu.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále natenko a vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 180°C 10 minut.

Změklé máslo ušleháme s cukrem a rozdrobenými žloutky do pěny. Nakonec vešleháme mandle.

Na polovinu slziček po obvodu nastříkáme z cukrářského sáčku krém a uprostřed necháme malé místo, kam vložíme trošku marmelády. Přiklopíme zbylými slzičkami a necháme ztuhnout v ledničce.

Ztuhlé slzičky máčíme jednou stranou do polevy a ozdobíme půlkou mandle.

zdroj: magazín Ona Dnes (mírně upraveno)

Přidáno: 21.12.2020