Mandlové slzičky
Ingredience
těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 40 g jemně mletých mandlí, 1/2 lžičky mleté skořice, 170 g másla, 1 žloutek
krém: 3 vejce uvařená natvrdo, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g jemně mletých mandlí, 50 g rybízového džemu (použila jsem pomerančovou marmeládu)
na ozdobu: čokoládová poleva, půlky mandlí
Postup
Na vál prosejeme mouku s moučkovým cukrem a kakaem. Přidáme skořici, mandle, na kousky pokrájené máslo a žloutek. Vypracujeme hladké těsto a zabalené je necháme aspoň hodinu (klidně do druhého dne) odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále natenko a vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 180°C 10 minut.
Změklé máslo ušleháme s cukrem a rozdrobenými žloutky do pěny. Nakonec vešleháme mandle.
Na polovinu slziček po obvodu nastříkáme z cukrářského sáčku krém a uprostřed necháme malé místo, kam vložíme trošku marmelády. Přiklopíme zbylými slzičkami a necháme ztuhnout v ledničce.
Ztuhlé slzičky máčíme jednou stranou do polevy a ozdobíme půlkou mandle.
zdroj: magazín Ona Dnes (mírně upraveno)
Přidáno: 21.12.2020