Vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové
Ingredience
240 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 300 g hladké mouky, 100 g oloupaných jemně mletých mandlí, 0,5 lžičky strouhané citronové kůry, 220 g másla, 2 žloutky
Postup
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, nožem vyškrábneme semínka a promícháme je s odváženým moučkovým cukrem. Pak ho prosejeme přes jemné sítko.
Na vál prosejeme mouku, přidáme 40 g cukru s vanilkou (zbytek necháme na obalení upečených rohlíčků), mandle, citronovou kůru, žloutky a na kostičky nakrájené studené máslo.
Rukama rychle vypracujeme hladké těsto (se zpracováváním to nepřeháníme, čím kratší dobu budeme těsto hníst, tím křehčí budou rohlíčky).
Těsto zabalíme do fólie a v chladu necháme přes noc odpočinout.
Odpočaté těsto rozdělíme na stejné malé kousky, z každého vymodelujeme rohlíček a uložíme ho na plech s papírem na pečení.
Pečeme při 180°C 8-9 minut.
Upečené, ještě teplé rohlíčky obalíme ve zbylém moučkovém cukru s vanilkou.
Přidáno: 5.12.2024