Aninky

Ingredience

těsto: 560 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, 280 g másla, 20 g kvasnic, špetka cukru, 2 lžíce mléka, kůra a šťáva z 1 malého citronu, 2 lžičky mletého anýzu

na obalení: bílky a moučkový cukr

Postup

Na vál prosejeme mouku, přidáme ořechy, citronovou kůru a šťávu, anýz a promícháme.

Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a zalejeme vlažným mlékem. Necháme vzejít.

Do mouky uděláme důlek a kolem něho rozmístíme pokrájené změklé máslo. Do důlku vylejeme kvásek a zpracujeme hladké těsto.

Rozdělíme je na čtyři stejné části. Z každé vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky asi velikosti ořechu. Z každého kousku vyválíme malý váleček, ze kterého zformujeme kroužek a dáme ho na plech vyložený papírem na pečení.

Pečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 160 - 170°C) přibližně 15 minut. Po vychladnutí každý kroužek potřeme bílkem a obalíme v prosátém moučkovém cukru.

Toto cukroví dlouho vydrží a čím je starší, tím je lepší.

1 dávka - cca 100 kousků

Aninky
Aninky
Aninky
Aninky

Přidáno: 25.11.2007