Griliášové řezy
Ingredience
250 g krystalového cukru, 250 g tuku nebo másla, 1 plechovka Salka (zahuštěné slazené mléko), 250 g jemně sekaných ořechů, 8 ks obdélníkových dortových oplatek
Postup
V hrnci nebo hlubší pánvi na mírném ohni rozpustíme cukr na karamel. Přidáme nakrájený tuk a mícháme do rozpuštění.
Pak vmícháme salko a vaříme 5 minut.
Nakonec přidáme ořechy a vaříme ještě další 3 minuty. Stále mícháme, aby se hmota nepřipálila.
Necháme mírně vychladnout a ještě teplé roztřeme mezi dortové oplatky.
Naplněné oplatky položíme na sebe a zatížíme.
Druhý den krájíme. Nejdříve rozkrojíme podélně na tři pruhy a každý pak rozkrájíme na řezy o šířce asi 2 cm.
Ořechy musí být nasekané nadrobno, jinak se může stát, že se oplatky budou při krájení odlepovat. Řezy by měly být správně tenčí, použila jsem jenom 6 oplatek. Je třeba pracovat rychle, čím je hmota chladnější, tím hůře se roztírá.
zdroj: kniha Helenčino pečení
Přidáno: 14.12.2014