Hamanovy uši

Ingredience

290 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru (20 g), 1 lžíce strouhané pomerančové kůry, 170 g másla, 1 vejce

nádivka: 250 g mletého máku, 100 ml mléka, 4-5 lžic moučkového cukru, špetka skořice, 1 lžička strouhané citronové kůry, 3-4 lžíce hustých povidel

Postup

Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál. Přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru a promícháme.

Do sypké směsi vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce.

Máslo rozkrájené na malé kousky přidáme k mouce a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Zabalené ve fólii je necháme do druhého dne odpočinout v ledničce.

Na nádivku přivedeme mléko k varu. Do vařícího mléka nasypeme mák a za stálého míchání ho povaříme do zhoustnutí. Přidáme skořici, citronovou kůru a cukr podle chuti.

Makovou náplň necháme vychladnout a do vychladlé vmícháme povidla.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku cca 3 mm.

Kulatým vykrajovátkem (použila jsem průměr 6 cm) vykrájíme kolečka.

Na každé kolečko položíme lžičkou trochu makové náplně. Těsto kolem náplně ze tří stran pozvedneme a zmáčkneme do tvaru trojúhelníku.

"Uši" klademe na plech s papírem na pečení a upečeme je při 180°C 12-15 minut (do zezlátnutí špiček).

Přidáno: 30.3.2019