Hamanovy uši
Ingredience
290 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru (20 g), 1 lžíce strouhané pomerančové kůry, 170 g másla, 1 vejce
nádivka: 250 g mletého máku, 100 ml mléka, 4-5 lžic moučkového cukru, špetka skořice, 1 lžička strouhané citronové kůry, 3-4 lžíce hustých povidel
Postup
Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál. Přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru a promícháme.
Do sypké směsi vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj vejce.
Máslo rozkrájené na malé kousky přidáme k mouce a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Zabalené ve fólii je necháme do druhého dne odpočinout v ledničce.
Na nádivku přivedeme mléko k varu. Do vařícího mléka nasypeme mák a za stálého míchání ho povaříme do zhoustnutí. Přidáme skořici, citronovou kůru a cukr podle chuti.
Makovou náplň necháme vychladnout a do vychladlé vmícháme povidla.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku cca 3 mm.
Kulatým vykrajovátkem (použila jsem průměr 6 cm) vykrájíme kolečka.
Na každé kolečko položíme lžičkou trochu makové náplně. Těsto kolem náplně ze tří stran pozvedneme a zmáčkneme do tvaru trojúhelníku.
"Uši" klademe na plech s papírem na pečení a upečeme je při 180°C 12-15 minut (do zezlátnutí špiček).
Přidáno: 30.3.2019