Kávová kolečka s čokoládou
Ingredience
těsto: 420 g hladké mouky, 30 g kakaa, špetka soli, 1 rovná lžička mleté zrnkové kávy, 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce
náplň: 200 g hořké čokolády, 70 g másla, 100 g strouhaných piškotů nebo sušenek, 7 lžic kávového likéru
poleva: 1 vrchovatá lžička instantní kávy, troška horké vody (cca 5-6 lžic), 200 g moučkového cukru, 1-2 lžíce kávového likéru
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a zabalené je necháme aspoň dvě hodiny odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na tloušťku 2-3 mm, vykrájíme kolečka (nebo jiné tvary) a upečeme na plechu s papírem na pečení, 7-8 minut při 180°C.
Na náplň rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni, přimícháme piškoty a likér. Náplní spojujeme kolečka po dvou. Spojená kolečka dáme na chvíli ztuhnout do lednice.
Instantní kávu zalejeme horkou vodou, rozmícháme a společně s likérem nalejeme k prosátému cukru. Vařečkou vymícháme hladkou polevu.
Ztuhlá kolečka namáčíme jednou stranou do polevy, můžeme přidat čokoládovou ozdobu (není nutné) a necháme pořádně zatuhnout.
zdroj: Hančiny sladkosti (mírně upraveno)
Přidáno: 10.6.2025