Ořechovo-žloutkové cukroví

Ingredience

těsto: 200 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 140 g hrubé mouky, 280 g másla, 6 bílků, špetka soli
poleva: 280 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků

Postup

Máslo necháme rozpustit a vychladnout.

V míse promícháme ořechy s cukrem a moukou.

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh.

K sypké směsi přilijeme vychladlé máslo a promícháme. Pak zlehka po částech vmícháme sníh z bílků.

Těsto vylejeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (180°C, 15 minut).

Zatímco se těsto peče, vymícháme polevu z prosátého cukru a žloutků. Mícháme tak dlouho, až hmota zesvětlá a trochu nabude. Je-li poleva moc hustá, můžeme přidat 1 žloutek.

Upečené těsto vytáhneme z trouby, sesuneme z plechu i s papírem. Na horké těsto vylijeme polevu a rozetřeme po celé ploše. Necháme zaschnout a vychladnout.

Hotový moučník nakrájíme na čtverečky případně vykrájíme jiné libovolné tvary.

Máme-li malá vejce, je lepší použít jich 7.

Ořechovo-žloutkové cukroví
Ořechovo-žloutkové cukroví
Ořechovo-žloutkové cukroví
Ořechovo-žloutkové cukroví
Ořechovo-žloutkové cukroví

Přidáno: 19.12.2012