Základní linecké těsto
Ingredience
440 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo, hera), 100 g moučkového cukru, 1 vejce,kůra z 1 citronu, mouka na vál
Postup
Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál a promícháme. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na kousky nasekaný vychlazený tuk. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru. Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto. Uděláme hroudu, zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a dáme do ledničky.
Aby se povedlo:
- Těstu neprospívá teplo, pak je lepkavé a měkké. Přísady, pracovní plocha i ruce musejí být chladné.
- Profesionálové během přípravy zpočátku nepracují rukama, ale velkým nožem přísady nejprve důkladně posekají. Vzniklé žmolky se pak krátkým prohnětením rukama spojí v těsto.
- Nevadí, když v těstě zůstanou neuhnětené kousky másla. Je lepší hníst těsto kratší dobu než příliš dlouho.
- Před pečením těsto potřebuje odpočinek, nejlépe v chladničce.


Přidáno: 26.12.2006