Slané křupavé tyčky
Ingredience
1 hrnek vlažného mléka (250 ml), 1 žloutek, 0,25 hrnku oleje, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 2 větší špetky soli, 1 kostička (42 g) droždí
na dokončení: 1 bílek, libovolná semínka (mák, chia, sezam, kmín, ...)
Postup
Do mísy nasypeme mouku se solí. Přidáme mléko, olej, žloutek a rozdrobené droždí. Vařečkou nebo robotem zpracujeme, až se suroviny spojí.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho vypracujeme, až je měkké, vláčné a nelepí se. Podle potřeby můžeme přidávat mouku.
Hotové těsto nenecháváme kynout. Hned je rozkrojíme na čtvrtiny. Každou část rozdělíme na osm stejně velkých kousků a rukama z nich na pomoučeném vále uválíme tyčinky. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
Bílek rozšleháme v misce vidličkou a potřeme jím tyčky na plechu. Každou posypeme semínky a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 20 minut (do zezlátnutí povrchu).
Přidáno: 17.10.2024