Tvarůžkové větrníčky
Ingredience
těsto: 250 ml vody, špetka soli, 125 g hery, 220 g polohrubé mouky, 5-6 vajec (podle velikosti)
náplň: 200 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, 220 ml smetany ke šlehání, 100 g lučiny, sůl, mletý pepř, mletá uzená paprika, mletá pálivá paprika, 3-4 stroužky česneku
Postup
Vodu se solí a tukem přivedeme k varu. Odstavíme, vsypeme mouku, promícháme, vrátíme na zapnutou plotýnku a na nejnižším stupni mícháme, až vznikne lesklé hladké těsto, které se nelepí na hrnec.
Těsto vyklopíme do čisté mísy a necháme vychladnout.
Do vychladlého zapracujeme jedno po druhém vejce.
Těstem naplníme cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme malé pusinky.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po deseti minutách ztlumíme na 220°C a dopečeme dozlatova dalších asi 10 minut.
Po vytažení z trouby větrníčky rozkrojíme pilkovým nožem, necháme vychladnout a naplníme.
Náplň: Tvarůžky nastrouháme najemno. Zalijeme je smetanou a počkáme, až se vsákne.
Přidáme změklé máslo, lučinu, rozmačkaný česnek, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku pálivé papriky, opepříme a ušleháme do pěny. Podle chuti doladíme kořením.
Přidáno: 31.12.2015