Jablečné kelímky s tvarohem

Ingredience

1,5 kg oloupaných jablek zbavených jádřinců, 3 sáčky vanilkového pudinku, 1 lžička skořice, 2x300 ml vody, šťáva z velkého citronu, 500 g tvarohu z vaničky, 500 ml smetany ke šlehání, 1 vrchovatá lžíce medu, 2 lžíce kakaa, hrst piškotů

Postup

Jablka nakrájíme na malé kousky, posypeme skořicí, podlijeme 300 ml vody a pod pokličkou je rozvaříme doměkka, asi 15 minut.

Šťouchadlem na brambory jablka rozmačkáme na kaši.

Pudinkový prášek rozmícháme v dalších 300 ml vody a toto vlejeme do jablečné kaše. Za stálého míchání směs přivedeme k varu a povaříme 2 minuty. Odstavíme z plotny a dochutíme citronovou šťávou. V případě kyselejších jablek můžeme podle chuti dosladit.

Jablečnou směs rozdělíme do 20 kelímků (á 150 ml) přibližně 2 cm pod okraj, můžeme ji proložit piškoty. Necháme vychladnout a pak uložíme ke ztuhnutí do ledničky.

Do misky dáme tvaroh, smetanu, med a ručním elektrickým šlehačem ušleháme pevný krém.

Krémem doplníme prázdný prostor v kelímcích a nakonec je poprášíme kakaem.

Přidáno: 2.5.2025