Tvarohový borůvkový dort
Ingredience
sušenková vrstva: 260 g kakaových sušenek bebe, 1 lžička skořice, 3 lžíce mléka, 100 g másla
tvarohová vrstva: 500 g polotučného tvarohu (z vaničky), 250 g mascarpone, 100 g moučkového cukru (podle chuti můžeme ubrat nebo přidat), šťáva z 1 citronu, 6 plátků želatiny, 4-5 lžic vody
borůvková vrstva: 200 g borůvek, 100 g krystalového cukru (podle chuti), 4-5 lžic vody, 6 plátků želatiny, 500 g smetany ke šlehání
Postup
Sušenky rozdrtíme nebo pomeleme, smícháme se skořicí, mlékem a rozpuštěným máslem.
Dno dortové formy (22 cm) vyložíme papírem na pečení. Nasypeme do ní sušenkovou směs, rovnoměrně ji rozhrneme a pevně utlačíme. Formu se sušenkami uložíme do ledničky.
Šest plátků želatiny zalejeme cca 5 lžícemi vody a necháme 10 minut nabobtnat.
Tvaroh rozmícháme s mascarpone, cukrem a citronovou šťávou.
Z želatiny slejeme vodu a za stálého míchání ji zahříváme do rozpuštění (nevařit!).
K rozpuštěné želatině přidáme lžíci tvarohové hmoty, rozmícháme, přidáme další lžíci tvarohu, opět rozmícháme a toto důkladně vmícháme do zbytku tvarohové hmoty. Pak ji vylejeme do formy na sušenky a necháme v ledničce ztuhnout 2-3 hodiny.
Borůvky zasypeme cukrem, přidáme vodu a za častého míchání povaříme asi 5 minut.
Želatinu zalejeme 5 lžícemi vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Pak vodu z plátků vymačkáme a vložíme je do horkých (ne vařících!) borůvek. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny.
Smetanu ušleháme dotuha a potom do ní vařečkou nebo stěrkou vmícháme částečně vychladlé borůvky. Smetanovo-borůvkovou směs nalejeme do formy na tvaroh a opět necháme v ledničce ztuhnout.
Přidáno: 19.9.2020