Šlehačková bomba s ovocem
Ingredience
500 ml smetany ke šlehání, 1 želatinový ztužovač Dr.Oetker (50 g), 1 vanilkový cukr, 1 lžíce cukru krupice, 1 plechovka broskvového kompotu (410 g), 180 g červeného rybízu
piškot: 3 vejce, 90 g cukru krupice, 120 g hladké mouky
na ozdobu: hořká čokoláda, strouhaný kokos
Postup
Nejdřív upečeme piškot - vejce s cukrem ušleháme do světlé husté pěny, vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme dorůžova asi 8 minut při 200°C. Necháme vychladnout.
Rybíz zasypeme vanilkovým cukrem, broskve zcedíme a nakrájíme na drobné kousky. Smetanu se lžící cukru ušleháme dotuha. Do větší misky dáme 100 ml kompotové šťávy, přisypeme ztužovač a metličkou dobře rozšleháme. Po částech přidáváme šlehačku a zlehka vmícháme, nakonec vmícháme všechno ovoce. Hlubší mísu vyložíme fólií a nalijeme do ní polovinu hmoty. Z piškotového plátu vykrojíme kolečko příslušné velikosti a ovocnou šlehačku jím zakryjeme. Nalijeme zbytek šlehačky a překryjeme druhým - větším kolem piškotu. Lehce přimáčkneme, překryjeme fólií a dáme do ledničky ztuhnout (2 - 3 hodiny). Po ztuhnutí vyklopíme na talíř, posypeme strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem nebo kokosem.
Podle možností a fantazie můžeme použít i jiné ovoce.
Přidáno: 18.7.2007