Chlebové tyčinky
Ingredience
40 g másla, 50 g žitné chlebové mouky, 100 g pšeničného kvásku, 3 g soli, 2 lžičky směsi chlebového koření, 50 g vody, 60 g pšeničné hladké mouky
mouka na vál, voda nebo vejce na potření, sůl nebo semínka na posypání
Postup
V míse promneme rukama žitnou mouku s máslem. Přidáme ostatní přísady, promícháme, vyklopíme na vál a rukama důkladně vypracujeme měkké hladké těsto, které se nelepí.
Vrátíme je do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále a tloušťku 5 mm a rádýlkem nakrájíme pásky široké asi 1 cm.
Pásky naskládáme na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme další tři hodiny kynout.
Tyčinky potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme solí nebo semínky (použila jsem mák) a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 25 minut dokřupava.
Tento a dalších 52 výtečných a zajímavých kváskových receptů najdete v kalendáři Jany Berkové Sváteční kváskové pečení
Přidáno: 1.10.2024