Pivní preclíky z kvásku
Ingredience
200 g pšeničné polohrubé mouky, 50 g sádla, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 žloutek, 100 g pšeničného kvásku (z polohrubé mouky), 100 g světlého piva, pivo na potření, mák na posypání
Postup
V míse promneme sádlo v asi polovině mouky.
Pak přidáme sůl, cur, žloutek, kvásek, pivo, asi polovinu mouky a promícháme. Za přisypávání zbývající mouky vymícháme bochánek těsta.
Dobře ho prohněteme, až je vláčný a nelepí se na vál. Necháme ho v míse vykynout (5-6 hodin).
Pak vytvarujeme libovolné tvary preclíků a uložíme je na plech.
Po dokynutí (1-2 hodiny) je potřeme pivem, posypeme mákem a upečeme dorůžova (190°C, 25 minut).
Tento a dalších 52 výtečných a zajímavých kváskových receptů si můžete objednat v receptáři Sváteční kváskové pečení .
Přidáno: 30.10.2018