Bulgur zapečený s kuřecím masem

Ingredience

250 g bulguru + 500 ml vývaru, 1 cibule, 400 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 2 lžičky kari, 2 stroužky česneku, 1 kelímek smetany (180-200 ml), 1 lžíce hrubozrnné hořčice, velká hrst petrželové natě, 100-120 g balkánského sýra, hrst cherry rajčátek, kousek másla

Postup

Bulgur na sítku propláchneme, nasypeme do hrnce, zalejeme vývarem a povaříme 10 minut. Pak vypneme a necháme stát na horké plotně, než připravíme ostatní.

Omyté a osušené maso nakrájíme na malé kousky.

Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme do zesklovatění nadrobno posekanou cibuli. Přisypeme k ní maso, posypeme kari kořením a za občasného promíchání je opékáme dozlatova, 8-10 minut. Až se zatáhne, osolíme je a opepříme.

Dozlatova opečené maso zalejeme smetanou, přidáme hořčici, rozmačkané stroužky česneku a všechno dohromady necháme přejít varem.

Zapékací misku (nebo menší pekáček) vymažeme máslem.

Ve větší míse promícháme uvařený bulgur, masovo-smetanovou směs z pánve a polovinu nadrobno posekané petrželky.

Směs urovnáme do vymazané zapékací misky. Na povrch naskládáme na půlky rozkrájená rajčátka, můžeme je lehce přimáčknout do bulguru. Nakonec všechno posypeme na kostičky nakrájeným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zapékáme 20 minut.

Na talíři posypeme každou porci zbylou zelenou petrželkou.

Přidáno: 15.8.2019