Krůtí kýta na smetaně

Ingredience

1 krůtí kýta, 1 pórek, 2 kolečka citronu, po 5 kuličkách nového koření a pepře, 4-5 bobkových listů, tymián, 1 sklenice zeleniny Halali (320 g), sůl, olej, 250 ml smetany, 2 lžíce mouky

Postup

Osušenou kýtu ze všech stran potřeme olejem, posolíme a vložíme do pekáče lehce vytřeného olejem. Posypeme tymiánem a ostatním kořením. Kolem masa rozložíme pokrájený pórek a kýtu zalijeme sterilovanou zeleninou. Podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě (230°C) pečeme do změknutí masa. Občas přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme z pekáče, obereme z kosti, vytaháme šlachy a naporcujeme.
Z pekáče vyndáme bobkové listy. Ostatní vlijeme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Přecedíme do kastrolu, přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme.
Podáváme s knedlíkem.

Krůtí kýta na smetaně
Krůtí kýta na smetaně
Krůtí kýta na smetaně
Krůtí kýta na smetaně
Krůtí kýta na smetaně

Přidáno: 4.1.2009