Kuře na černém pivu
Ingredience
1 kuře, 1 černé pivo, 2-3 cibule, 3 mrkve, 1 menší celer, 7 žampionů, 5 rajčat, sůl, mletý pepř, čerstvý rozmarýn, olivový olej, petrželová nať
Postup
Kuře omyjeme, osušíme a vyřízneme hřbetní kost.
Kuře rozložíme na plech kůží nahoru, osolíme, opepříme, posypeme nadrobno posekaným rozmarýnem, pokropíme olivovým olejem a podlijeme trochou piva. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Zatímco se kuře peče, připravíme zeleninu. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli na měsíčky, mrkev na špalíky, celer na kousky, žampiony na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti).
Všechnu zeleninu v míse osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Rukama zlehka promícháme.
Plech vytáhneme z trouby a kolem kuřete rozmístíme zeleninu. Znovu podlijeme pivem, na kuře položíme pár plátků másla, vrátíme do trouby a upečeme doměkka (celkem se kuře peče cca hodinu). Během pečení můžeme občas podlít pivem.
Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
zdroj: slovenský televizní pořad Varte s nami
Přidáno: 30.8.2015