Kuře pečené se zeleninou

Ingredience

4 kuřecí stehna, 2-3 mrkve, 2 cibule, 4 velké stonky řapíkatého celeru, celá palička česneku, 2 malé větvičky libečku, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, drcený kmín, mletá paprika, 2-3 lžičky solamylu

Postup

Česnek a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na klínky, stroužky česneku necháme celé. Očištěnou mrkev a celerové řapíky nakrájíme na kousky.

Omytá a osušená stehna ze všech stran osolíme, okmínujeme a opaprikujeme.

V kastrolu (který může do trouby) zahřejeme máslo s olejem. Do rozpáleného tuku vložíme stehna a z obou stran je opečeme dozlatova.

Opečená stehna vyjmeme a udržujeme v teple.

Do výpeku v kastrolu nasypeme všechnu zeleninu a krátce orestujeme.

K zelenině vrátíme stehna, přidáme libeček, podlejeme troškou vody, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C.

Po 30 minutách sundáme pokličku a dopečeme do zlatavé barvy (10-15 minut).

Měkká stehna vyjmeme z kastrolu a ten vrátíme na plotýnku. Pokud v něm zůstalo málo šťávy, doplníme ji horkým vývarem nebo vodou.

V hrnku rozmícháme 2-3 lžičky solamylu s trochou vody, vmícháme ho do šťávy v kastrolu a krátce necháme přejít varem.

Podáváme s bramborami, rýží či jinou oblíbenou přílohou.

Přidáno: 24.6.2018