Kuře s dýní

Ingredience

kořenící směs: 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička kurkumy, 1 lžička mletého bílého pepře, 2 lžičky sušeného drceného česneku, 1 lžička cukru, 1 lžíce soli

1 kuře (nebo odpovídající počet kuřecích paliček nebo horních stehen), 2 středně velké dýně (použila jsem jednu hokaidó a jednu máslovou), 4 cibule, 8-10 stroužků česneku, hrst vyloupaných dýňových semínek, olej, 3 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce másla, 1 lžíce medu, hrst vlašských ořechů

Postup

Smícháme všechny přísady na kořenící směs.

Omyté a osušené kousky kuřete posypeme směsí, pokropíme třemi lžícemi oleje a rukama důkladně promícháme a olej s kořením vmasírujeme do masa. Necháme hodinu nebo více (klidně i přes noc) uležet.

Hlubší plech potřeme olejem a rozložíme na něj okořeněné kousky masa. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 20 minut.

Zatím očistíme a oloupeme dýně (hokaidó se loupat nemusí), zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kousky.

Cibule oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a necháme vcelku.

Máslo rozpustíme a smícháme s medem.

Po dvaceti minutách vyndáme z trouby plech s masem. Kuře vyndáme na talíř a do plechu nasypeme kousky dýně, cibuli, česnek, semínka a rozmarýn. Všechno důkladně promícháme s výpekem z masa na plechu. Potom na směs rozlejeme medové máslo a znovu všechno promícháme.

Nakonec na plech přidáme předpečené kousky masa a plech vrátíme do trouby. Pečeme 25-30 minut.

Vlašské ořechy nasucho opražíme na pánvi.

Na talíř servírujeme hromádku pečené směsi, na ni položíme kousek masa a posypeme ořechy.

Podáváme s plátky teplé rozpečené bagety.

Přidáno: 28.10.2018