Kuřecí stehna na žampionech

Ingredience

3-4 kuřecí stehna, sůl, mletý pepř, 300 g žampionů, 1 větší cibule, 1 lžíce nadrobno posekaného čerstvého rozmarýnu, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 200 g smetany na vaření

Postup

Očištěné žampiony rozkrájíme na poloviny (větší žampiony na čtvrtiny). Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno.

Omytá a osušená stehna ze všech stran osolíme a opepříme.

V kastrolu (který může do trouby) rozpálíme olej a stehna ze všech stran opečeme dozlatova. Pak je vyjmeme a udržujeme v teple.

Do výpeku v kastrolu nasypeme cibuli a za častého míchání ji necháme změknout. Potom přidáme i žampiony a společně smažíme, až žampiony zmenší objem a lehce změknou.

K žampionům s cibulí přidáme rozmarýn a opečená stehna, podlejeme je troškou vody, kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 220°C.

Po 45 minutách dušení odebereme pokličku a stehna dopečeme dozlatova. Tekutinu v kastrolu hlídáme tak, aby s koncem pečení byla voda vyvařená a zůstal jenom tuk.

Měkká stehna vyjmeme, uložíme na talíř a vrátíme do vypnuté trouby.

Kastrol postavíme na plotnu, zapneme a výpek v kastrolu zaprášíme moukou. Důkladně rozmícháme, přilejeme smetanu a necháme cca 10 minut povařit. Hustotu omáčky můžeme upravit přidáním trošky vody.

Podávat můžeme s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.

Přidáno: 27.10.2020