Kuřecí tažín s lilkem, cizrnou a meruňkami

Ingredience

600 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 středně velký lilek, 4 velká zralá rajčata, 100 g sušených meruněk, sůl, mletý pepř, 1 plechovka cizrny (400 g), 1 lžička drceného kmínu, 0,5 lžičky zázvoru, 2 lžičky marockého koření na tažín, špetka šafránu, šťáva z půlky citronu, po hrstce nasekaného koriandru a petrželky, 300 ml silného kuřecího vývaru

Postup

Maso nakrájíme na větší kousky. Rajčata spaříme, oloupeme a rozkrájíme na osminy. Cibuli a česnek oloupeme a posekáme nadrobno. Papriku zbavenou žeber a semínek nakrájíme na proužky, lilek na kostičky.

V hlubší pánvi nebo kastrolu zahřejeme trochu oleje a maso na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Ke konci opékání je osolíme.

Opečené maso vyjmeme z nádoby a udržujeme v teple.

Do pánve přidáme lžíci oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme česnek a smažíme dál. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme papriku, lilek a několik minut smažíme všechno společně.

Přidáme všechno koření, rajčata, omyté meruňky, podlejeme vývarem a osolíme.

Na povrch naskládáme opečené maso, všechno přikryjeme pokličkou a dusíme do úplného změknutí masa a částečného zredukování tekutiny (asi 25-30 minut).

Nakonec vmícháme scezenou cizrnu, citronovou šťávu, případně dochutíme podle potřeby.

Do hotového pokrmu vmícháme posekaný koriandr a petrželku.

Podáváme s rýží, bulgurem nebo kuskusem.

Tento pokrm se správně připravuje ve speciální nádobě zvané tažín (tajine), ale dobrý byl i připravený v litinovém kastrolu.

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 30.12.2019