Kuřecí v dýňovo-mrkvové omáčce

Ingredience

500 g kuřecích prsou, 1 lžíce solamylu, slunečnicový olej, sůl, drcená chilli paprička, 1/2 dýně hokaido, 3 větší mrkve, 1 červená cibule, mletý pepř, kurkuma, 200 g zakysané smetany

Postup

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky nebo nudličky. Posypeme ho solamylem a promícháme. Potom pokropíme lžící oleje, osolíme, přidáme chilli papričku a znovu promícháme. Necháme aspoň hodinu odpočinout.

Dýni nakrájíme na kostky, mrkev na kolečka, cibuli na čtvrtkolečka.

Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej, přidáme naložené maso a za častého míchání je opečeme do lehkého zezlátnutí (asi 8-10 minut).

Opečené maso vyjmeme z pánve a udržujeme v teple.

Do výpeku v pánvi nasypeme dýni, mrkev a cibuli. Osolíme, opepříme, a za častého míchání smažíme. Až začne zelenina zlátnout, posypeme ji kurkumou a ještě 1-2 minut opékáme.

Pak zeleninu podlejeme trochou vody a pod pokličkou ji podusíme do úplného změknutí (asi 20 minut).

Až je zelenina měkká, všechnu ji rozmixujeme dohladka. Během mixování postupně přidáváme vodu, až má omáčka požadovanou hustotu.

Nakonec do omáčky vmícháme smetanu a krátce ji povaříme.

Do hotové omáčky vložíme maso, podáváme s rýží.

Přidáno: 16.2.2020