Máslové kuře s bramborami
Ingredience
1 větší kuře, 150-200 g másla, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 0,5 lžičky karí, 200 ml drůbežího vývaru, 1 kg brambor, kmín, 2 velké hrsti petrželové natě
Postup
Omyté a osušené kuře naporcujeme. Máslo (studené z ledničky) nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm a zasuneme pod kůži kuřete. Maso z obou stran posolíme a naskládáme do pekáče vymazaného máslem.
Papriku a kari promícháme a touto směsí kuře posypeme. Podlijeme trochou vývaru a přikryté vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Petrželku najemno nasekáme.
Po půl hodině pečení masa odstraníme poklici a za častého přelévání výpekem dopečeme maso doměkka. Podle potřeby můžeme podlít vývarem, ale nepřidáváme ho zbytečně moc, na konci by pod kuřetem nemělo být moc tekutiny.
Měkké kuře z pekáče vyjmeme a do výpeku nasypeme uvařené scezené brambory. Promícháme a před podáváním je obalíme petrželovou natí.
Přidáno: 13.1.2013