Pečený králík s mrkvovou omáčkou
Ingredience
1 naporcovaný králík, 2 větší cibule, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, 10 kuliček jalovce, 5 bobkových listů, kousek másla
omáčka: 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 kg mrkve, 1 velká cibule, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, 3-4 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky (hodí se i špaldová)
Postup
Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme, opepříme a poprášíme novým kořením.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
Pekáč vytřeme máslem a dno pokryjeme cibulí. K cibuli nasypeme jalovec, bobkový list a položíme okořeněné maso.
Na každý kousek masa položíme tenký pláteček másla, podlejeme cca 150 ml vody, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 220°C.
Po 40 minutách maso obrátíme a pečeme přikryté dál, do změknutí masa (dalších 40-50 minut).
Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo.
V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme olej s máslem a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
K usmažené cibuli přidáme nastrouhanou mrkev a krátce společně orestujeme.
Pak mrkev osolíme, přilejeme 400 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku.
Mrkev okmínujeme, přidáme tymián a ocet. Přes sítko přilejeme mouku rozmíchanou ve vodě, důkladně promícháme a pod pokličkou vaříme dalších 15 minut.
Hotovou omáčku dochutíme podle potřeby solí nebo octem.
Podáváme s libovolným knedlíkem.
Přidáno: 19.1.2020