Pečený králík s mrkvovou omáčkou

Ingredience

1 naporcovaný králík, 2 větší cibule, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, 10 kuliček jalovce, 5 bobkových listů, kousek másla

omáčka: 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 kg mrkve, 1 velká cibule, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, 3-4 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky (hodí se i špaldová)

Postup

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme, opepříme a poprášíme novým kořením.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.

Pekáč vytřeme máslem a dno pokryjeme cibulí. K cibuli nasypeme jalovec, bobkový list a položíme okořeněné maso.

Na každý kousek masa položíme tenký pláteček másla, podlejeme cca 150 ml vody, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 220°C.

Po 40 minutách maso obrátíme a pečeme přikryté dál, do změknutí masa (dalších 40-50 minut).

Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo.

V kastrolu nebo hlubší pánvi zahřejeme olej s máslem a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

K usmažené cibuli přidáme nastrouhanou mrkev a krátce společně orestujeme.

Pak mrkev osolíme, přilejeme 400 ml vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut.

V půl hrnku vody rozkvedláme mouku.

Mrkev okmínujeme, přidáme tymián a ocet. Přes sítko přilejeme mouku rozmíchanou ve vodě, důkladně promícháme a pod pokličkou vaříme dalších 15 minut.

Hotovou omáčku dochutíme podle potřeby solí nebo octem.

Podáváme s libovolným knedlíkem.

Přidáno: 19.1.2020