Cibulovo-česneková pohanka

Ingredience

300 g pohanky, 4-5 červených cibulí, 5 stroužků česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, čerstvé bylinky

Postup

Pohanku nasypeme do vařící vody. Přikryjeme ji pokličkou, počkáme, až voda znovu začne vařit, a hrnec odstavíme z plotny. Přikrytou pohanku necháme v horké vodě dojít doměkka (trvá to asi půl hodiny). Měkkou pohanku scedíme.

Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na silnější půlkolečka, 3 stroužky česneku na plátky.

V kastrolu nebo větší pánvi rozpálíme olej. Přisypeme cibuli, pokrájený česnek, osolíme, opepříme a společně opečeme.

Přisypeme pohanku, důkladně promícháme a za občasného zamíchání všechno společně asi 5 minut opékáme.

Po odstavení z plotny přidáme rozmačkané zbylé dva stroužky česneku a promícháme.

Takto připravenou pohanku můžeme použít jako přílohu k plátku masa nebo k libovolně upravené zelenině, případně jako samostatný pokrm s naloženou zeleninou.

Na talíři ji ozdobíme čerstvými bylinkami.

Přidáno: 9.11.2019