Polenta zapečená se zeleninou

Ingredience

150 g polenty, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 1 cibule, 1 větší mrkev, 1 malá nebo půlka větší červené papriky, 0,5 hlávky brokolice, 3 vejce, 40 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, kousek másla, sůl, mletý pepř, 1 lžička sušeného tymiánu

Postup

Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo. Růžičky brokolice posekáme na malé kousky (košťály necháme do polévky). Papriku zbavenou semen a žeber nakrájíme na malé kostičky.

Na pánvi zahřejeme olej se lžící másla, přisypeme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět.

Přisypeme k ní ostatní zeleninu, promícháme, lehce osolíme a asi 5 minut smažíme, pak odstavíme pánev z plotny.

Do vývaru v hrnci nalejeme smetanu, přisypeme polentu, tymián a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, měla by vzniknout hustá kaše (mírně tekutá).

Do kaše vmícháme osmaženou zeleninu, sýr a celá vejce. Směs opepříme a podle chuti dosolíme.

Pekáček vymažeme máslem a urovnáme do něj polentovou směs. Vložíme ji do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20 minut.

Podávat můžeme teplé i studené (krájet na úhledné porce se dá až po vychadnutí).

Přidáno: 21.10.2018