Dušené hovězí s bramborami
Ingredience
500 g hovězí kližky, 500 g brambor, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 lžička mletého nového koření, 0,5 lžičky kmínu, špetka skořice, 1 lžička rajského protlaku, 1 kostka hovězího bujónu, hrst piniových oříšků, drcený pepř, sůl, olivový olej, hladkolistá petrželka
Postup
Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo.
Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibuli a přidáme maso. Až se zatáhne, přidáme nové koření, bobkový list, kmín, protlak a rozmačkaný česnek.
Podlijeme trochou horké vody, přidáme rozdrobenou kostku bujónu a pod pokličkou dusíme doměkka cca 2 hodiny.
Brambory důkladně omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na kousky (přibližně stejné jako kousky masa). Osolíme, promícháme a nasypeme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Za občasného promíchání osmažíme dozlatova.
Hotové brambory vybereme z oleje, necháme okapat, případně ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Nasypeme je do hrnce k měkkému masu a ještě 5 minut společně podusíme.
Nakonec vmícháme nasucho opražené piniové oříšky a špetku skořice. Podle chuti dosolíme, opepříme a zasypeme posekanou zelenou petrželkou.
Podáváme s rýží nebo tarhoňou.
zdroj: www.toprecepty.cz
Přidáno: 22.9.2013