Hovězí maso vařené v troubě

Ingredience

600-750 g hovězího masa (nejlépe kližka), 1 velká lžíce sádla, 1 větší mrkev, 1 petržel, 2 stonky řapíkatého celeru nebo 1/4 bulvy celeru, 1 cibule, 100 ml červeného vína, sůl

Postup

Omyté a osušené maso zbavíme povrchových blan a kuchyňským provázkem svážeme do válečku. Na povrchu jemně osolíme.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.

V pánvi zahřejeme sádlo a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Pak ho přemístíme do menšího pekáčku nebo kastrolu.

Do výpeku vložíme kořenovou zeleninu a 1-2 minuty prudce opékáme. Pak přidáme cibuli, případně řapíkatý celer, ztlumíme žár a ještě pomalu opékáme asi 5 minut.

Osmahnutou zeleninu podlijeme vínem a pokračujeme v opékání, dokud se víno zcela neodpaří.

Nakonec zalijeme asi litrem vody, osolíme a přivedeme k varu.

Horkou tekutinu se zeleninou nalijeme do pekáčku na maso, pokud není zcela ponořené, přidáme ještě vodu.

Přikryjeme dobře padnoucí poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 90°C a pečeme 2,5 hodiny.

Teplotu zvýšíme na 120°C a pokračujeme v pečení další hodinu. Pak zkontrolujeme, zda je maso měkké. Pokud ne, pečeme dál a po půl hodinách kontrolujeme. Celková doba pečení se může pohybovat mezi 3,5-6 hodinami.

Měkké maso necháme zcela vychladnout v tekutině, ve které se dusilo.

Zchladlé maso vyjmeme, odstraníme provázek a maso nakrájíme na plátky.

Vývar scedíme a použijeme na polévku nebo na omáčku.

Nakrájené maso ohřejeme v troše vývaru nebo dáme prohřát do omáčky.

Podáváme s knedlíkem.

Hovězí maso vařené v troubě
Hovězí maso vařené v troubě
Hovězí maso vařené v troubě
Hovězí maso vařené v troubě

Přidáno: 13.4.2013