Hovězí žebra v pivu

Ingredience

1,5 kg hovězích žeber s kostí, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 300-350 g na kostičky pokrájené mrkve, petržele a celeru, 3 bobkové listy, po 10 kuličkách nového koření a pepře, 1 malá snítka rozmarýnu, 1 hrnek piva, sůl, 3 lžíce rajského protlaku

Postup

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a za častého míchání smažíme.

Až začne zelenina zlátnout, přidáme rajský protlak a ještě 1-2 minuty smažíme.

Přilejeme hrnek piva, hrnek vody, osolíme, přidáme všechno koření a posekaný rozmarýn. Promícháme, přivedeme k varu a do této směsi vložíme omytá žebra. Tekutina musí sahat víc než do poloviny žeber, pokud ne, přilejeme vodu.

Kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 2,5 hodiny, každou půlhodinu maso obrátíme. Je-li třeba, dolejeme vodu.

Po 2,5 hodinách pečení odstraníme pokličku a žebra necháme pěkně opéct. Vypařenou tekutinu už nedoléváme.

Až jsou žebra měkká, pěkně opečená a tekutina téměř odpařená, vytáhneme kastrol z trouby a žebra necháme chvíli odpočinout.

Podáváme s chlebem a cibulí, nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Přidáno: 29.7.2017