Voňavé maso s batátovým pyré

Ingredience

800 g hovězí kližky, 1 velká mrkev, 1 velká petržel, 3 řapíky celeru, 1 velká cibule, 5 cm zázvoru, 3 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, sůl, drcená chilli paprička, 100 ml červeného vinného octa, 50 ml sojové omáčky, 2 lžíce medu, 560 ml hovězího vývaru, olej

pyré: 1,3 kg batátů, 80 g másla, sůl, mletý pepř

zelená petrželka na ozdobu

Postup

Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, zázvor na kolečka.

Na rozpáleném oleji orestujeme ze všech stran maso do zatáhnutí.

Opečené maso vyjmeme a do výpeku nasypeme všechnu nakrájenou zeleninu, zázvor, badyán a skořici. Za stálého míchání krátce orestujeme.

Pak do pánve vrátíme maso. Všechno zalejeme vývarem, osolíme (pokud není vývar slaný), přidáme ocet, sojovou omáčku, med a chilli (podle chuti).

Přikryté pokličkou necháme pomaličku vařit na nejnižším stupni 3-3,5 hodiny.

Až je maso zcela měkké, vyjmeme je z pánve a vývar v pánvi zredukujeme, aby trochu zhoustnul. Pak ho přecedíme a do šťávy vrátíme maso.

Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky, zalejeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Pak z nich slejeme všechnu vodu, přidáme k nim máslo a ručním šlehačem ušleháme hladké pyré.

Na talíř dáme hromádku pyré, do důlku uprostřed vložíme pár kousků masa, zalejeme šťávou a ozdobíme zelenou petrželkou.

podle www.albert.cz

Přidáno: 1.3.2020