Šárčin jablečný závin

Ingredience

těsto: 3,5 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 0,5 hrnku cukru krupice, 3 vejce, 250 g stelly nebo hery
náplň: 1,5-2 kg jablek, strouhanka, vanilkový cukr, koření na jablečný závin, podle chuti rozinky nebo sekané ořechy
1 vejce na potření

Postup

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme vejce a na kousky pokrájený tuk.

Vařečkou promícháme, až se tekutina vsákne do mouky vyklopíme na vál a rukama zpracujeme na hladké těsto.

Vypracované těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou rozválíme, střed posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky a podle chuti poprášíme kořením a vanilkovým cukrem, případně přidáme rozinky a ořechy.

Zavineme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení.

Záviny potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova (20 minut).

Vychladlý závin naporcujeme a poprášíme moučkovým cukrem.

Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin
Šárčin jablečný závin

zdroj: Šárka z Valašska

Přidáno: 13.4.2013