Špaldový koláč s rebarborou

Ingredience

4 vejce, špetka soli, 2/3 hrnku přírodního cukru, 1,5 hrnku špaldové hladké mouky, 1 lžička skořice, 1/2 hrnku kefíru, 1/2 hrnku oleje, 2 lžičky jedlé sody

4 velké stonky rebarbory, 2 lžíce krystalového cukru

Postup

Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zasypeme je krystalovým cukrem, promícháme a necháme chvíli stát (pustí šťávu).

Oddělíme žloutky a bílky.

Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh.

Žloutky s cukrem a skořicí ušleháme do pěny.

Ke žloutkové pěně přilejeme kefír a olej a promícháme.

Přisypeme mouku prosátou se sodou, rozšleháme na hladké těsto a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy (28 cm). Povrch lehce poprášíme moukou a posypeme rebarborou.

Pečeme při 190°C asi 50 minut (zkoušíme špejlí).

Přidáno: 26.5.2018