Špaldový koláč s rebarborou
Ingredience
4 vejce, špetka soli, 2/3 hrnku přírodního cukru, 1,5 hrnku špaldové hladké mouky, 1 lžička skořice, 1/2 hrnku kefíru, 1/2 hrnku oleje, 2 lžičky jedlé sody
4 velké stonky rebarbory, 2 lžíce krystalového cukru
Postup
Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zasypeme je krystalovým cukrem, promícháme a necháme chvíli stát (pustí šťávu).
Oddělíme žloutky a bílky.
Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh.
Žloutky s cukrem a skořicí ušleháme do pěny.
Ke žloutkové pěně přilejeme kefír a olej a promícháme.
Přisypeme mouku prosátou se sodou, rozšleháme na hladké těsto a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy (28 cm). Povrch lehce poprášíme moukou a posypeme rebarborou.
Pečeme při 190°C asi 50 minut (zkoušíme špejlí).
Přidáno: 26.5.2018