Pomalu pečený jehněčí krk
Ingredience
1 jehněčí krk (1-1,5 kg), 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, olej, 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 ml červeného vína, sůl, mletý pepř, 1 lžička tymiánu, 3 bobkové listy
Postup
Omytý a osušený krk ze všech stran osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho opečeme do zatažení a vyjmeme z pekáče.
Do výpeku vložíme na kousky pokrájenou zeleninu a za častého míchání opečeme dozlatova.
Přidáme tymián, bobkový list, protlak a zalijeme vínem. Promícháme a povaříme, až se asi polovina vína vyvaří.
Do tohoto základu položíme opečený krk přikryjeme pokličkou a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 120°C. Při této teplotě pečeme 4-5 hodin, dokud není krk úplně měkký.
Upečený krk vyjmeme z pekáče. Výpek se zeleninou rozmixujeme na hladkou hustou omáčku (bobkový list před mixováním vyhodíme).
Krk rozřízneme, vyjmeme obratle a maso nakrájíme na porce.
Podáváme s bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.
Přidáno: 12.9.2015