Kynutí šneci

Ingredience

200 ml mléka, 200 g rozpuštěné hery, 2 vejce, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 600 g hladké mouky, 42 g (1 kostka) kvasnic

Postup

bez pekárny: do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vlahý tuk a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto.
v pekárně: suroviny vložíme v uvedeném pořadí do nádoby a zapneme program Těsto. Pozor - nenecháváme kynout.
dále společně: vypracované těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na obdélník, posypeme náplní a pevně srolujeme do rolády. Ostrým nožem ji krájíme na kolečka silná asi 2 cm, klademe je na vymazaný plech (ne těsně k sobě - při pečení nakynou) a každé potřeme rozpuštěným tukem i ze stran, aby šla dobře oddělovat. Necháme na plechu asi 20 minut kynout, pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (asi 25 - 30 minut na 190°C).
Náplně:1. strouhaný tvrdý sýr smíchaný s postrouhaným (nebo pokrájeným) salámem, koření na pizzu
2. rozdrobený sýr niva a posekané ořechy
3. nadrobno pokrájená anglická slanina, strouhaný sýr, koření gyros
Do náplně můžeme libovolně podle chuti zkombinovat jakékoliv zbytky z ledničky. Můžeme ji třeba pokapat kečupem, případně posypat sekanými bylinkami, zkrátka co dům dá.

Kynutí šneci

Přidáno: 4.6.2007