Smetanový sýr z kefíru

Ingredience

800 ml čerstvého mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce kefírových houbiček

Postup

Do cca litrové sklenice dáme na dno houbičky, zalijeme mlékem, smetanou a promícháme.

Necháme stát při pokojové teplotě 12-24 hodin a občas promícháme. Až vznikne hustý kefír (čím je tepleji, tím dříve to bude), scedíme ho a houbičky použijeme pro výrobu dalšího.

Kefír nalijeme do cedníku vyloženého čistým plátnem. Cedník i s miskou, na které je položený, vložíme do ledničky na 12-24 hodin. Průběžně kontrolujeme, až je syrovátka vykapaná, sýr z cedníku vyklopíme. Můžeme ho hned použít, případně uložit do krabičky k pozdějšímu použití.

Mažeme na pečivo, lehce osolíme a posypeme pažitkou. Nebo sýr můžeme použít k přípravě libovolné pomazánky, případně na cheesecake.

Smetanový sýr z kefíru
Smetanový sýr z kefíru
Smetanový sýr z kefíru
Smetanový sýr z kefíru
Smetanový sýr z kefíru

Přidáno: 16.7.2015